stanna

Åtta timmar om dagen springer jag från maskin till maskin, plockar ner printer, packar ner printer, svarar på e-post, talar i telefon, skriver upp koder, plockar ner printer.

När jag kommer hem städar jag. Eller så låter jag bli och sover i stället. 

Hinner inte så mycket som tänka en tanke nånstans imellan. Okej, kanske en tanke om dagen. En, då jag cyklar hem längs cykelvägen och ser massiva ogräsväxter och blommor i diken ändra sitt utseende med dagarna. Då tänker jag på hur mycket soffan måste sakna mig. 

24.07.2015 kl. 16:44

del 2

Sista kvällens feber förintades med bubbliga drycker och med raketer på himlen. Vaknade nästa morgon hos en vän, nycklarna hemma hos en annan. Morgonen spenderades med att leta reda på nycklarna och minnesbilder från förra kvällen samt visit till privatläkare. Som tur hittades mobilen också.

Andra halvan på förra årets summering fortsätter. Det var McFlurryns, gröna teets och vinets år. Och efterrätternas.

Juni

Tillbaka till Frankrike efter inträdesprovet. Hade druckit vin ensam hos holländska tjejen (hade dock hennes skräckinjagande katt som sällskap). Gick ut till närmaste baren och där satt böglärarens bögkompis med sina vänner, böt nummer och blev vänner. Det var yttersta hettan i Frankrike då. Helgerna festades med bögen, killen jag träffade på vägen till Bordeaux och ingenjörerna. Sprang sista lenkkin i byn, gick sista gången upp på kullen med vyn över hela dalen. Hade finmiddag med familjen, utböt lite presenter och hårda kramar. Packade väskorna och åkte till stranden för en vecka. Greken och hållandaren kom med för en natt till havet och min oklara framtid diskuterades över vinglas. Vädret blev muligt, fick magsjuka, blev inte antagen till skolan och låg alla dagar och såg på DVDn.  

Juli

Andra familjen talade jag endast franska med. Vädret var ovanligt kallt, i Finland var det ovanligt varmt. Jag låg ändå så mycket vid familjens pool som jag kunde, barnet gillade det med. Familjens två katter var snälla. Den ena feta som bara den och den andra såg ut som den led av anorexi, söta var dom. Helgerna spenderades hos rumänska bögen, vi drack vin, åt, promenerade och på söndagarna var vi på marknaden. Bläddrade i gamla böcker. En krapulamorgon väntade jag på honom vid metron och en okänd man kom upp till mig och sade att jag var vacker. Blev alldeles till mig, han använde bl.a ordet magnifique. Den 26:e åkte jag till Finland med oro och sorg och tvivel i tankarna. Väl hemma var den gladaste mamman, finaste brita-kakan med jordgubbar, kramar kramar kramar och fest med vänner.

Augusti

Stugresor, utehäng, en strandresa med galna getingar. Många nätter som festades runt omkring i staden. Hade hamnat flytta till mina föräldrar och var så mycket borta därifrån som möjligt. Var på ett bröllop, hade förfärlig baksmälla och vaknade bredvid dig. Var på Flow, hade förfärlig baksmälla, sov inte alls, men vaknade bredvid dig. Det var konstens natt, en till stugresa, undvek dig, fester och nätter ute. Augusti fortsatte med flunsa, feber och en stugresa till Österbotten. Tre bilar fullpackade med kompisar, kräftor och koskenkorva. Det var iskallt där uppe, vi alla satt samlade under filter och såg på norrsken på natten. Omkring oss var det knäpptyst. Fick ett samtal en morgon och jag skulle börja arbeta i september.

September

Cyklade till jobbet, mina föräldrar bor passligt precis intill arbetsplatsen. Hösten började komma och jag njöt av friska luften alltid efter jobbdagen, som kändes evig. Veckosluten festades det. Övade delar av Chandelier-koreografin och dansande tog vi oss fram mot baren. Började studera konsthistoria på kvällarna, gjorde graffiti som jag ägnade till min mamma. Tog långa promenader med hunden. Undvek dig fortfarande. Blev så ledsen en kväll att jag åkte till en klippa där jag satt orörlig en lång stund. Hade nästan gått vilse i skogen, hade en dålig ficklampa (min iphone är bättre) och satt på kalla stenen och rökte och stirrade ut i intet. Du kom dit till sist och vi promenerade tillsammans längs en skogsstig i månskenet. (Kan inte sluta vid så poetiska meningar) Annars: lagade falafel, festade och jobbade på vardagen.

Oktober

Var ganska uppslukad av jobbet och att bo i förorten. Ledsen och trött på grund av det också. Måste dessutom jobba extratimmar för att få ledigt till Gdansk-resan som var i slutet på månaden. Jobbade från 6-16. Lyssnade på musik medan printrarna härjade och andades djupt in när jag steg ut. Fick gratis filmrullar och engångskameror från jobbet. I Gdansk hade vi fest varannan dag och sov djupt varannan. Dansade chandelier utanför en bar, pojkarna på borden inne på en annan bar och höll oss varma innanför varandras jackor när vi inte visste åt vilket håll vi skulle gå. Sökte lägenheter och fick till sist paskaläävä, som är billig, central och måste snart flytta ut. Halloween firades hos mig med flyttlådor som bord.

November

Bakade scones, hade träffar med dig i all tystnad och hittade dyra skor som jag väntade att få köpa ända tills min payday. Lärde mig orden till några låtar och sjöng fult, var på lillajulsfester. Sprang till bussen varje morgon för att åka till jobbet. Det visade sig att vara mission impossible att hitta rätt påse till min dammsugare. Hittade fina kläder för inga pengar på loppis. Åkte en natt till skärgården. Nästa morgon yrade jag omkring på ön och tog usla foton. Det var kallt och mörkt i november, annars. Väldigt mörkt.

December

Klippte page med pannlugg, var på visning i sötaste trähuset och blev arg på min paskaläävä. Firade självständighetsdagen med självbakta pepparkakor, risgrynsgröt och glögg. Köpte dyra och billiga julklappar, var ute och åt. Japan, thailand och indien smakade så gott att det gjorde ont i magen varje gång efteråt. Var mera på loppis, lånade böcker från bibban och åt mycket choklad. Choklad på jobbet, hemma och hos mamma. På julaftonen somnade jag på soffan bland alla släktingar och var och en klappade mig på huvudet eller strök min kind. Kände mig hemma. Morbror spelade gitarr och mormor var med på festen så länge hon orkade. Sov på en luftmadrass i arbetsrummet med hunden. Var så arg att jag var sjuk. Åt litervis med lakritsglass, såg på filmer i flera timmar. Såg på filmer resten av året, i princip. Film efter film, hela jullovet.

02.01.2015 kl. 11:01

my cup(s) of tea, del 1 av 2

Har en samling av bilder tagna med webcam där jag sitter vid datorn och dricker te (grönt, oftast). Tänkte först ladda upp varenda, men på grund av att de var rätt så ointressanta egentligen, får den här tagen sista morgonen på året räcka istället. Där skådas paskaläävä och den som hyr den. Har lidit av influensa eller nåt av den sorten i en vecka nu. 

Hade även starkt behov att summera året, har aldrig gjort det förut och ville göra årsskiftet på nått sätt betydligt.

Januari

En kompis var hos mig i Frankrike över årsskiftet. Vi hann inte med mycket under de få dagarna, men jag var så glad över att ha en riktig vän där, hade varit så ensam. Vi såg på filmer och drack skumvin under täcket och tog promenader i byn. Det var soligt och varmt. Nästa kapitel i franskakursen med ingenjörerna började också och vi fick en ny lärare. Tyckte han påminde en trädgårdstomte men att han var rolig och bög. Jobbade i familjen, var ofta hos läkaren och förklarade med konstig franska historier till fransmän. En kväll som jag bjöd in mig själv och övernattade hos en couchsurfingkille i stan, sa en av hans rumskompisar you're actually quite funny och jag blev och undrade vad det betydde. Det var kanske 20min före jag sprang till toaletten och spydde. We always make you drink too much hade han sagt en gång jag var med dem tidigare, jag övertygade honom om att det var normalt i Finland och tillade faktan om självmorden i vårt land.

Februari 

Karnevalen började i byn bredvid. Var trött, deprimerad och ledsen. Tog massor med promenader i värmande solen. Fotade med en filmkamera mamman i familjen lånat mig, hatade dens autofocus. Var ett veckoslut med familjen när de åkte iväg till deras skidstuga, kände mig påträngande eftersom jag inte skider, men veckosluten ensamma i byn fick mig att tappa förståndet. I slutet av månaden blev jag inte direkt bjuden med på deras följande skidresa, så jag räknade ihop mina sista veckopengar och bokade en covoiturage till Bordeaux. Med i bilen var en kille, som bjöd med mig på hans kompis födelsedagsfest. Tackade ja, och följde med till ett kollektiv med landskaps arkitekter och musiker som bara talade franska. Två av dem talade lite engelska. Satt till halv fem på natten med dem på efterfest och gick till mitt dyra hotell i spöregnet för att sova en liten stund före check-out. Nej, tog faktiskt en taxi för sista metrarna. Promenerade nästa dag i regn&solsken, var på muséer, köpte onödiga spårabiljetter och åt McFlurry i hopp på gratis WiFi.

Mars

Åkte till alperna med familjen som hade en vänfamilj med stuga där. Skulle vakta deras barn och tjäna lite extra. Var ledsnare än någonsin, hatade allting, fick feber och födelsedagspresenter på min dag. Drack vin varje dag och åt choklad, gick upp flera kilo. En dag betalade de mig taxi till fina skidorten bredvid. Gick förbi alla Hermes Chanel LouisVuitton -skidklädaffärer och drack vin på lunch, skrev dagbok. På min födelsedag satt vi på en restaurang med vy över Mont Blanc och jag grät. Fotade självporträtt på ängarna i byn, mailade min gamla lärare och fick vackra ord tillbaka. Gick på middagar med ingenjörerna och övernattade ofta hos en. Hon har en farlig katt med diabetes, är livrädd för den och den vet det.

April

Fick försenat födelsedagspaket från två kompisar från Finland, det var så fint och jag blev så glad. Gick på fotoutställningar före franskakursen, gjorde förhandsuppgifter, promenerade, sprang, yogade. Var mer flexibel än någonsin. Bakade karelska piroger en fredag, en tysk och en holländsk (hon med katten) kom hem till min mysiga stuga. Vi åkte tillsammans på cloques et tochers (typ vinfestival i en mikroskopisk by) och drack så mycket vitvin att det inte var klokt. Tysken körde oss hem till mig och nästa morgon mådde vi alla illa. Sprang bort min krapula. Sista veckan i april kom mina föräldrar och min bror och hälsade på. Vi hade det fint med vin och mat men massor med regn. Körde för det mesta omkring. Jag och pappa kom inte alls överens. 

Maj

Åkte med mina föräldrar till Barcelona, där jag stannade ensam några dar. Bodde på ett hostell som var egentligen som ett helt höghus som hostell. En kille i samma rum från Florida tyckte jag hade söta byxor. "But they're kinda like pyjama-pants, right?" -Yeah, but you rock them anyway, sa han. Låg på stranden, gick vilse när jag letade efter några sights. Träffade en ingenjör och en gammal utbyteselev-bekant. Åt tapas, paella, drack vin, sangira, kaffe. Skrev. En morgon hade jag flyg till Paris. Det visade sig vara en magisk stad, turisterna märkte man nästan inte ens. Träffade en gammal höstadiekompis och ett par dagar senare slöt sig två andra högstadiekompisar med i festen. Vi hyrde en lägenhet där vi åt och drack vin vin vin och till sist drog ut i nattlivet. Flög tillbaka till Barcelona för en covoiturage tillbaka till byn. Var så trött att jag bara sov i bilen, men när vi kommit ut till landet fick jag ro i själen igen. Storstadsliv kräver balans, landskapspaus. Vackra bergen, kossorna som går på kullarna... Blev bjuden till inträdesprov.

Juni

Åkte till Finland för en vecka. Att landa här, efter sju månader, kändes otroligt. Otroligheten kändes redan på flygfältet, alla omkring mig var finska. Alla omkring mig hade finska ansiktsdrag, sätt att röra sig och skratta. Landskapet var finskt. Mamma var så lycklig. Jag med, för den delen. Hela veckan var som ett virrvarr, inträdesprovet var intensivt och jag slocknade som en lampa bara jag fick chansen varenda kväll. Bodde på min systers vind. Hade fest på hennes bakgård nästsista kvällen, sen tillbaka till Frankrike en sväng.

 

31.12.2014 kl. 13:01

för lite dagsljus, försenad post

Teaterns lillajulsfest igår. Massor med mat, gröna kulor och en sk. petollinen booli. Fick höra mycket om mitt nya hår, svara på frågor om Frankrike och vad jag gör nu.

Efter mera prat, bubbel och dans promenerade jag hem i decemberregnet.

I morse kände jag mig extra torr under täcket, släpade mig till datorn och lyssnade på kärleksmusik från 50-talet. Fotade mig i mitt kök med min systers gamla pyjamas och har inte sluppit mycket längre än det i dag. Just nu ångestframkallande dator-organisering och Reinos nya skiva i öronen.

13.12.2014 kl. 14:07

hur gick det sen

Träffade en annan ex-au pair i dag. Ångrade massor att vi hade stämt träff så tidigt och när jag gick ut sken solen som aldrig förr. Soliga stunderna spenderades ju givetvis i en svart biosalong med en fransk film som handlade om arbetslöshet, men främst människorelationer. 

På franska caféet efter filmen åt vi crêpes och jag slutade ångra. Efter en stund glömmer man vem man sitter och talar franska med och det bara flyter. Virvlade omkring i staden, fick lust att låna ut klassiker från bibban men fick nöja mig med en översatt Bonjour tristesse.

Jag för vänskap och kärlek åt helt fel håll. Går omkring och tänker för mycket. Bestämde mig för att det skall sluta med att skicka fel signaler nu. Släppä och sluta hålla tillbaka allting.

Efter det får vi se vad vi verkligen vill och vad som händer. 

07.12.2014 kl. 21:32

allt som är intressant, står nedan

Är alltid för otålig för att ta en liten tupplur efter jobbet. Helt som något egentligen vore viktigare. Varenda morgon blir bara jobbigare och jag försvinner i mig själv på eftermiddagarna. Vägrar sova.

Och återigen lyckas mamma se till att jag äter (massvis) även om jag inte är hemma. Choklad- och honungs- (läs: sockertäckta, inte så naturella) nötter i alla former. 

Ett fysiskt jobb har bytt till att sitta vid datorn -jobb och det gör mig galen. Kontrakt till slutet av maj gör mig galen. Tack- och tveksam.

13.11.2014 kl. 17:33

smör på smör

Borde inte sitta här just nu med fingrarna på tangenterna.

Borde inte bota magont med nudlar, kiwi och plättar (3st).

Borde medge att jag lever bland stort smuts, oreda och kaos. Tre veckor. Ingen dammsugare eller lampor i taket. Ingen lugn och ro, ingen siesta på soffan. Bara en massa program, som jag ändå tror att är det ända som håller mig på fötterna. Och förstås det, att du vill ligga med mig på soffan och ha ansiktet i mitt hår. Det är som världen omkring försvinner då. Ändå vågar jag inte vara för söt och sms:a dig varje gång en tanke som innehåller dig flyter förbi.

Dumma, lyriska förtjusning. 

10.11.2014 kl. 21:45

vitt och blått

Första gången som jag vaknar ensam med huvudverk i min lägenhet. Ute tycks det vara kallt och en nästan klar himmel. Den är helt randig av moln. 

Det har gått tre veckor och fortfarande är en flyttlåda mitt soffbord. Inget händer, även om jag har lust att slå huvudet mot väggen varje gång jag kommer hem från jobbet, så händer det inte. 

Det händer inget mellan oss heller. Men du är (oberoende hur länge sedan det var vi sågs) fortfarande den enda som vet. Du vet mig.

Överkänslig ensam krapula.

08.11.2014 kl. 09:53

plåster på sår

Misslyckad mat, men ändå en (för) mätt mage. Det är tröttheten som får även "hummus" smaka hummus. Svarta ringar under ögonen som väger tyngre än saknaden. Jag vet inte hur jag skall bära mig åt.

Mitt namn på en dörr. Nya köksknivar i kökslådan, som skär skarpt även genom min hud och inte bara potatisskal. Litervis med te, en otvättad kaffemaskin. 

Varför har man den där känslan att man måste hålla kontakt med någon? De mest ointressanta människorna känner jag så för. Jag föredrar dem över sömn. Intressant.

06.11.2014 kl. 16:39

oklart

Det var en fredagskväll igår. Min hand blev struken av din, utan att någon såg. Kolsyrat vatten, djupa diskussioner, samma situationer. Allting händer igen. Har glasögonen i frysen för att decinfieras, synfältet är oskarpt.

Vi satt i barens bakersta rum med ett börjande slagsmål i grannbordet. Med kebu i tankarna flydde vi situationen. Ekonomiserade och kokade gröt hos dig istället. Oivariini gjorde det nästan till trovärdig och ohälsosam kännimat. Temperaturen i sovrummet var nästan tropiskt och vaknade bland drömmarna för att sänka värmen på elementet. 

Fick en lägenhet som jag flyttar till snart. Även det hände plötsligt.

18.10.2014 kl. 12:44

Tråkiga textinlägg osv.

Dricker grön te och editerar bilder. Denna blogg existerar för mina tankar som inte är på bild.

 

Senaste kommentarer

24.08, 14:10Lördagsmorgon av Betty-Maj
26.06, 13:17om att dejta 0.3 av håkan
17.06, 15:04timmarna av wonderland
30.05, 14:59fattiglapp av wonderland
ceci n'est pas un blog